helt cp

Att använda uttrycket ”CP” för någon eller något som är dumt, konstigt, fel, galet, eller för något som händer oväntat och plötsligt, kan vara mycket stötande.

Någon kanske vill säga att något är helt galet och då till exempel utbrister: ”Det är ju helt CP!” Om en person till exempel hoppar till av rädsla när de sett en geting, kan man ibland kanske höra någon annan säga: ”Vad var det för CP-ryck du fick?”

Personer som använder sådana uttryck reflekterar antagligen inte över vad det egentligen betyder, utan har helt enkelt umgåtts i kretsar där det varit ett språkligt uttryck.

CP betyder cerebral pares och beror på att hjärnan har fått en skada före två års ålder (antingen före, under eller efter födseln). Skadan drabbar områden i hjärnan som styr signaler för kroppens rörelser. Till exempel kan det påverka hur man går, pratar eller rör armar och händer.

CP drabbar musklerna i kroppen, det motoriska, och inte intellektet – vilket är en vanlig missuppfattning. Om en person har svårt att prata, tar många för givet att personen har en kognitiv funktionsnedsättning.

Många personer med CP råkar ut för att folk pratar med dem som om de vore barn, eller att folk pratar över huvudet på dem, vilket kan kännas förnedrande. Det som kan vara bra att tänka på när man märker att någon gör det, är att de flesta som gör så inte menar något illa.

Det handlar oftast bara om okunskap i kombinationen med en rädsla för att göra fel. Man kan vara rädd att personen med CP inte förstår vad man säger, eller att man inte kommer att förstå deras svar. Det är alltid bättre att pröva att prata direkt till en person, oavsett vem det är eller vilken eventuell funktionsnedsättning personen har.

En del personer med CP kan ha flera diagnoser samtidigt. Till exempel kan man ha en CP-skada tillsammans med en kognitiv funktionsnedsättning – men själva CP-skadan påverkar alltså inte ens intellekt.

Det som kan bli lite förvirrande är när vissa personer som har, eller som umgås med andra som har CP, själva använder CP i olika uttryck. Vissa tycker att det är helt ok att kalla saker för CP, medan andra aldrig skulle uttrycka sig så och tar illa vid sig.

Problemet kanske kan vara att svenska språket har för få häftiga ord. Mitt tips är att hitta ett annat uttryck, istället för CP.

Här kommer några förslag på uttryck att använda istället för att säga att något är CP:

”Det är ju helt bananas!”
”Det känns helt befängt!”
”Det är ju helt barockt!”
”Han är cray cray!”
”Hon är totalbisarr!”
”Vilket spatt-ryck du fick!”

(Spatt är en kronisk form av artros hos hästar, som gör att de kan bli halta. Men fram tills att det finns en häst som tar illa vid sig av människors uttryck, så tycker jag det är okej att använda ordet ”spatt” när någon rycker eller hoppar till.) 😋