skylt

Funktionsnedsättningsskylt, handikappssymbol, rullstolsmärke, funktionsvariationstavla. Jag vet faktiskt inte exakt vad det heter, men jag tror ni vet vilken jag menar. Den där skylten med en ritad person i rullstol på. ♿️

Jag tycker den är bra, för det är den vi tittar efter när vi är ute och behöver en ramp, hiss eller toalett. ☺️

Exakt hur symbolen ser ut tycker jag inte är lika viktigt, för den gör det helt klart lättare för oss att hitta det vi söker, vilket är tillgänglighet. 👍

Sen kan man ju säga att det är synd att, förutom tillgänglighet, så leder skyltarna ofta till hissar som är nerkissade – och toaletter som är nerbajsade av personer utan funktionsnedsättningar, som hade kunnat ta en annan toalett istället. 💩 🥴

Jag förstår att man kan tänka att det är bättre att använda handikapptoan om man är lite dålig i magen, eftersom risken att någon kommer in efteråt är mindre. Men om man inte städar efter sig blir ju risken för en person i rullstol att råka ut för en nerbajsad toalett då närmare 100%. 😝

Även personer med dolda funktionsnedsättningar har ju självklart rätt att använda en handikapptoa, men att städa efter sig borde vara något självklart för alla de som kan.

PS. Jag väljer att kalla toaletten för ”handikapptoa” istället för rullstolstoalett, eftersom jag tycker att fler än endast de som sitter i rullstol ska känna sig välkomna att använda den.

Vad kallar ni toaletten för?