puss

Jag har deltagit i olika typer av internationella, och framför allt europeiska, konferenser i över tio år nu.

Jag tycker det är riktigt skoj och allmänbildande att besöka andra länder och att samarbeta med alla möjliga människor. Europa består ju av så många olika länder med helt olika språk och kultur. Det tycker jag är fascinerande! Jag har lärt mig så mycket och fått många vänner runt om i världen. ❤️

Jag älskar att prova mat från olika länder. Det finns så mycket gott! Jag brukar även försöka hinna med att gå på museum och besöka några kända platser också, medan jag är på besök. ☺️

Men… så kommer vi till det här med hur man hälsar på dem man är på möte med. I Sverige är det ju vanligast att man sträcker fram sin hand till någon man inte träffat förr. ”Hej, jag heter…” Har man haft lite kontakt sedan tidigare kan man välja handen, eller en kram – och vid hejdå blir det vanligast en kram. Enkelt och bra! ☺️👍

Är man på möte i Spanien, Portugal, Italien eller till exempel i Frankrike. Jajks! Då ska det pussas. Aldrig vet man vilken kind som pussen kommer landa på och inte hur många pussar på vardera kind man ska ta emot heller. Vissa gnuggar kinden mot ens egen och vissa pussar i luften. Vissa håller en hand på ens axel vissa sträcker bara fram sitt huvud. 😳

Det är svårt, det där med att hälsa. Hur nära ska man stå? Hur länge ska varje puss vara? Hur stor del av min kind ska röra vid den andra personens kind? Tänk om man missar och råkar pussa någon i håret eller det värsta… på munnen. 🤭

Jag blir ofta stel som en pinne. ”Man får ta seden dit man kommer” har jag tänkt och låter den andra pussa mina kinder så mycket den känner för, tills hälsningen är klar. Det har alltså varit min strategi i över tio år, för jag har aldrig lärt mig hur det fungerar. 😅

När mötet sedan hålls i Sverige har jag tänkt att ”nu sjutton ska vi kramas.” Men nejdå! Då kommer det pussar i alla fall! De avbryter min kram och pussar på mina kinder ändå. När ska vi kramas då? Varför vinner aldrig den svenska kramen i hälsnings-sammanhang? 🤔

Hur gör ni? Och vad föredrar ni?
Kram, från MegaVega 😄