ramp

Affärer, kontor, restauranger, stationshus, hotell och alla andra platser; har ni tänkt på hur man egentligen kommer in, om man inte kan gå i trappor eller komma över höga kanter?

Ramper och hissar! Ibland finns det en metallramp över en del av trappan. På några ställen kan de ha byggt en ramp av sten, trä, asfalt, betong eller metall bredvid trappan och ibland finns det en hiss vid sidan av trappan.

På en del ställen med stora trappor har de byggt så att vissa av trappstegen är tillräckligt breda att använda som ramp, på bredden. Då kan man köra i sicksack uppför trappan.

På andra ställen finns det en separat ingång utan trappor, på sidan av eller på baksidan av huset. Men… ibland finns inget alternativ alls – bara trappor.

För en som rör sig fritt i trappor är det inte ofta något man tänker på, men för alla andra är det desto viktigare. Står man utanför och behöver komma in, men där inte finns någon ramp eller hiss så kan det bli problem. Om det råkar finnas starka människor i närheten kan vissa bli burna, i stolen, upp för trappan men det fungerar inte för alla. Vissa tycker att det är ovärdigt eller obehagligt att bli burna – och vissa får ont. Tunga elrullstolar är heller inget man bara lyfter upp hur som helst. Ingen ramp eller hiss betyder för vissa att de inte kan komma in alls.

På en hel del ställen har man försökt göra entrén tillgänglig men inte lyckats helt. Om de har en trång trappa upp kan det hända att de sätter dit två skenor istället för en ramp, så att man fortfarande även kan gå i trappan. Då är det tänkt att rullstolens hjul ska passa i skenorna som är lutade över trappan – men det är inte allas hjul som passar där. Och är där för lite plats runt om så blir vissa ramper så pass branta att de blir farliga att försöka ta sig upp- eller nerför.

Jag förstår att det inte alltid fungerar att bygga till ramper och hissar på gamla hus, men vid nybygge av offentliga byggnader är det ju sjukt smart att räkna med tillgängligheten redan vid ritningarna. Gör man inte det så känns det ju väldigt osjysst mot många.

Jag tycker att ramper och hissar är bra, när de fungerar. Bäst gillar jag om de finns i anslutning till den vanliga ingången, men är det inte möjligt tycker jag att det är bra även om de finns någon annanstans i huset – så länge man kommer in.

Vad är bäst, hiss eller ramp? Vissa tycker att det alltid är bättre med hiss än med ramp, eftersom de kan ha svårt att orka rulla upp för en ramp, utan hjälp. Andra föredrar ramper för att det går fortare att komma uppför och för att de inte går sönder lika lätt. Dessutom är det oftare att någon har kissat i en hiss än på en ramp. Det är med andra ord inte alltid så fräscht att åka hiss. Speciellt hissarna i stationshus, de är sällan trevliga.

Jag har puttat rullstol uppför (och bromsat nerför) många olika ramper och jag har stått i många olika hissar. Så länge de fungerar som de ska så är de jättebra! Men när de inte fungerar så är det inte alls lika kul.

Det finns många tillfällen där vi fått vänta på att få en hiss att fungera. En gång kom vi inte ut från hotellet. Vi fick stå på en balkong utanför ett spa och vänta bra länge medan de fixade hissen. En annan gång kom vi inte upp till lägenheten på femte våningen eftersom hissen hade slutat fungera. Vi tryckte och tryckte på knappen men hissen bara sov. Där stod vi och visste inte om vi skulle komma in den kvällen. Tyvärr får man ibland ändra sina planer utifrån hissens mående.

En del restauranger har vi fått skippa eftersom det de saknat fungerande ramp och hiss. Shit happens. Förhoppningsvis kan vi tillsammans få folk att tänka till kring tillgänglighet. Dela därför gärna detta inlägg!

Fler fungerande hissar och ramper, säger jag!
Heja, heja! ☺️