Skillnaden på funktionsnedsättning och funktionshinder.

På mitt skrivbord har jag alltid boken ”Svenska skrivregler” liggandes framme, så att jag lätt kan slå upp något jag funderar över. Jag är lite nördig med det där, men jag tycker det är jättekul. Igår funderade jag till exempel över varför det heter falukorv med litet f och pitepalt med litet p, men biff Rydberg med stort r. Sådana funderingar har jag. 🤓

Eftersom jag gillar funderingar kring svenska språket så blev jag glad när jag fick frågan om vad det egentligen är för skillnad mellan orden ”funktionsnedsättning” och ”funktionshinder”.

Det finns olika beskrivningar av orden och det hela känns faktiskt lite rörigt, speciellt när vissa personer dessutom menar att orden betyder precis samma sak. Här har jag försökt bryta ner det och göra det lite tydligare, vad de flesta menar och hur orden antagligen från början var tänkta att användas. Kommentera gärna!

En person kan ha en funktionsnedsättning, men inte ett funktionshinder. Ett funktionshinder är något som kan dyka upp i miljön där personen vistas. Om en person på grund av sin funktionsnedsättning möter hinder i sin omgivning så kallas det för funktionshinder.

Personen har en funktionsnedsättning. Omgivningen som inte är anpassad till funktionsnedsättningen, och som är ett problem, är hindret. Ett funktionshinder kan avhjälpas med anpassning och hjälpmedel.

Funktionshinder måste inte vara höga kanter eller icke-existerande ramper. Det kan vara allt möjligt, till exempel störande ljud eller ljus för en person med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Men om det är något som är ett hinder även för personer utan funktionsnedsättning så är det inte ett funktionshinder.

Om det är ett stort hål i marken som vem som helst trillar ner i när de försöker gå över så är det inte ett funktionshinder – även om en person i rullstol inte heller kommer förbi. Och att titta rakt in i solen eller i en lampa är inget som någon ska/borde göra, så om någon störs av starkt ljus så innebär det inte per automatik att det är ett funktionshinder.

Personer utan funktionsnedsättningar tänker inte alltid på att det finns fullt av funktionshinder i samhället. En badstrand kan, för en person i rullstol, bli ett funktionshinder om det inte finns en tillbyggd slinga för att köra ner med rullstolen över sanden och ner till vattnet. (Det finns speciella strandrullstolar och bärselar som också för vissa kan avhjälpa funktionshindret.)

Om en vanlig lamp-strömbrytare sitter väldigt högt upp kan det vara ett funktionshinder. Ett högt uppsatt titthål i dörren likaså. Men om det är ett funktionshinder eller inte beror alltså på personen med funktionsnedsättning och på anpassning och hjälpmedel.

Jag har gjort en liten filmsnutt för att förklara skillnaden på orden funktionsnedsättning och funktionshinder. Jag har precis börjat lära mig programmet, så filmen är inte så jätteavancerad. ☺️