Att vara lite orolig eller nervös över något är en sak. Men att känna så pass stark oro att det blir svårt att tänka på annat, då är det ångest.

Det är många här i världen som på ett eller annat sätt lider av eller har lidit av ångest. Thorsten Flinck, Leif GW Persson, Therése Lindgren, Erik Segerstedt och Caroline af Ugglas är några kända personer som öppet har pratat om sin ångest.

Om man har ångest så kan den bli så pass stor att den påverkar och begränsar livet. Grav ångest kan bli en funktionsnedsättning där man periodvis fungerar bra, men andra gånger har stora svårigheter i vardagslivet. Men man kan också lära sig att leva med sin ångest och lyckas styra den åt sidan för ett fullt fungerande och bra liv. 👍

Ångest känns ofta i kroppen. Det kan vara svårt att koncentrera sig, man kan börja gråta, få darrningar, hjärtklappning, muntorrhet, svettningar, bli yr, få ont i magen eller känna ett tryck över bröstet. Man kan få obehagskänslor, känna sig rastlös och stressad eller få svårt att andas, till exempel.

När ångesten kommer plötsligt kallas det för panikångest. Den kan kännas så mycket att man tror att man är akut, allvarligt sjuk, till exempel att man har fått fel på hjärtat. Det kan kännas svårt att andas och man kan börja hyperventilera, när man andas med korta, snabba andetag. Man kan få overklighetskänslor och bli rädd – för att man tror att man ska dö.

Generaliserat ångestsyndrom, GAD, är när man dagligen känner ångest för flera olika saker. Man kan tex vara jätteorolig för vad andra tycker om en, man kan grubbla över om man har råkat säga eller göra något fel. Man kan känna en rädsla för att något hemsk har hänt eller ska hända, trots att det inte finns någon egentlig anledning till det.

Man kan vara rädd för att någon plötsligt ska klippa kontakten med en och försvinna ur ens liv eller att någon man älskar plötsligt ska bli sjuk eller omkomma i en olycka. Man kan gå och spänna sig hela dagarna så att man får ont i nacke och axlar, och man kan till exempel bita ihop väldigt hårt när man sover, så att man får ont i käken och i huvudet.

En del av GAD är att man kan utveckla hälsoångest, eller hypokondri som det hette förut. Ofta uppkommer hälsoångest ur ett kontrollbehov. Eftersom man inte kan ha kontroll över om man blir sjuk eller inte, så kan det bli väldigt jobbigt för den som vill ha kontroll på allt. Då är det lätt att drabbas av hälsoångest.

När hjärnan är konstant stressad och när man oroar sig för sjukdomar så kan många olika kroppsliga symptom uppstå. Man kan få ont och/eller bli svullen i olika delar av kroppen, man kan tappa känseln på olika ställen. Man kan bli extremt trött och sova ovanligt många timmar eller få svårt att sova och drömma mardrömmar. Man kan få eksem eller allergisymptom. Det kan helt enkelt hända lite vad som helst med kroppen, och vid sådana symptom kan läkarna inte hitta någon fysisk orsak till problemen.

Om man är medveten om att de kroppsliga symptomen kommer från att man har ångest, och inte för att man har någon fysisk sjukdom, så kan det i sig mildra symptomen. Man kan också lära sig att inte känna efter så mycket, vilket kan vara svårt, men kan hjälpa. 👍

Det bästa med ångest är att den inte är farligt. Men ångest under lång tid kan däremot leda till bland annat sömnsvårigheter.

Det finns många tips på nätet om hur man kan minska sin ångest. Äta rätt, sova ordentligt och motionera, till exempel, eller avslappningsövningar. Det bästa tipset tycker jag är att våga prata om sin ångest. Tillsammans kan man prata om problemen och bara det kan göra livet lite lättare för många. 😊

Mycket ångest kan botas med KBT, kognitiv beteendeterapi. Det finns även som behandling via nätet. Sedan finns det dessutom bra sidor på facebook som man kan följa, till exempel Ångestskolan. www.facebook.com/angestskolan

Jag tycker det är otroligt viktigt att man vågar prata om psykisk ohälsa. Ingen ska behöva lida i tystnad och ensamhet. ❤️