bläckfisk

Igår åt jag bläckfisk. Det var jättegott! ☺️
Uppe till vänster på bilden ser ni min tallrik. Men vad heter den typen av bläckfisk då? 🤔

På svenska saknas det bra namn för olika typer av bläckfisk. Vi får istället säga åttaarmad bläckfisk och tioarmad bläckfisk men de namnen är ändå lite dumma, för det finns några arter inom gruppen tioarmade bläckfiskar som trots sitt namn bara har åtta armar. 🤦‍♀️

Den bläckfisk som jag åt kallas för åttaarmad bläckfisk. Den har ett litet huvud och långa, kraftiga armar med stora sugproppar på. Det här är den bläckfiskstypen som ofta illustreras i böcker och filmer. På grekiska heter den cephalopoda. Den kallas för pulpo på spanska och polvo på portugisiska. På turkiska heter den ahtapot och på engelska heter den octupus. 🐙 Man kan äta den hel eller delad i bitar, till exempel i en sallad eller gryta.

Den andra sorten, den tioarmade bläckfisken, det är sådan man gör friterade bläckfiskringar av. Den har lång kropp och smala, trådiga armar med små sugproppar på. Två av armarna är ofta längre än de andra. På latin kallas den här bläckfisken för decapodiformes. Den heter lulas på portugisiska och calamar på spanska. På turkiska heter den kalamar och på engelska säger man squid. 🦑 Vissa kallar den för ”kalamar” på svenska. När man gör friterade bläckfiskringar så är det alltså kroppen man skär, på brädden, i strimlor. Då blir det automatiskt som ringar, som ofta kallas calamares.

Själv föredrar jag att äta den åttaarmade, eftersom den är mörare. Den tioarmade blir lätt lite gummi-aktig. Men det beror kanske på hur man tillagar den?

Det finns en massa olika sorters bläckfiskar. Det finns till exempel något som kallas för sepia-bläckfisk. Bläckfiskar kan generellt bli upp till 40, 60 eller 90 cm långa men jättebläckfisken kan bli längre än 15 meter! 🤭

Förresten! Bläckfiskar har två hjärnor, tre hjärtan och är döva. Istället för skelett har vissa ett invändigt skal av brosk, medan andra bläckfiskar tydligen faktiskt har ett skal. Många bläckfiskar kan ändra färg och vissa kan till och med ändra hudens textur. 😳 Genom att ändra utseendet kan de då lättare gömma sig bland stenar och koraller. Ganska coolt! ☺️