dörr

Har ni tänkt på hur dörrar öppnas? Utåt eller inåt? Det finns en massa diskussioner om hur dörrar borde öppnas och varför. Det tycker jag är spännande! 😁

I vissa länder säger de till exempel att det anses oartigt att öppna dörren utåt, mot sin gäst, så att personen måste backa innan den kan komma in, och därför öppnas dörren inåt istället, så att gästen känner sig välkommen.

Att läsa om och lyssna på dörr-diskussioner tycker jag är kul! Och om det ser olika ut i världen så hör det nog ihop med ländernas kultur, tänker jag. 🤔

I Sverige menar vissa att dörren ska öppnas utåt för att den då släpper in mindre vind och kyla, eftersom dörren då är på utsidan av tröskeln och karmen. Ju mer det blåser mot en dörr som öppnas utåt, desto tätare blir den, säger de. Vissa menar att det är bra med dörrar som öppnas utåt för att det inte ska droppa in regn och smuts i hallen när man öppnar dörren. 🍂

Några säger att dörren borde öppnas utåt, mest eftersom man har mer plats till att möblera och klä på/av sig i hallen då. 🧥 👞

Om man bor precis vid en gata med gång- eller cykeltrafikanter, (där det även kommer personer på hjul av alla dess slag; rullatorer, inlines, segways, sparkcyklar med och utan el, hoverboards, monowheels, enhjulingar, elskotrar, rullstolar osv) så kan det vara farligt att öppna dörren utåt, eftersom någon förbipasserande då kan krocka med dörren. 👩‍🦽🚴🚶🧑‍🦼🚴‍♀️

Är man dessutom synskadad kan det komma som en väldigt otrevlig överraskning att det plötsligt slår upp en dörr i ansiktet på en. 👩‍🦯🧑‍🦯

Även lägenhetsdörrar som öppnas utåt när de leder ut i ett trapphus kan det vara farligt, eftersom det kan vara trångt med plats för andra som passerar. Därför tycker en del att det då skulle vara bättre med dörrar som öppnas inåt.

En del säger att det är bäst att dörren öppnas utåt, så att man lättare kommer ut om det börjar brinna, medan andra menar att dörrarna istället borde öppnas inåt, eftersom de annars kan vara i vägen för alla från andra rum/lägenheter som också vill springa ut. 🏃‍♀️ 🏃‍♂️ 🔥

Vissa hävdar att det är bättre om dörren öppnas inåt, så att räddningstjänsten lättare kan komma in och hjälpa en – eller så att polisen lättare kan slå in dörren vid till exempel en razzia. Andra säger att det för polis och räddningstjänst inte spelar någon roll vilket håll dörren öppnas på, eftersom de ändå har så pass bra metoder för att slå in dörrar. 👮‍♀️ 👮‍♂️ 👩‍🚒 👨‍🚒

Vissa tycker att dörrar ska öppnas utåt, så att det är lättare för personer som använder rullstol att ta sig in, medan andra menar att det är enklare för personer i rullstol att ta sig in om dörren öppnas inåt. Några säger att det inte spelar någon roll vilket håll dörren öppnas, så länge det finns ett extra handtag på dörren, anpassat för personer i rullstol.👩‍🦽🧑‍🦽🧑‍🦼👨‍🦼

Dörrar är bra, men lite farliga – oavsett om de går inåt eller utåt. Många vet hur det känns att ha råkat stoppa in fingrar i någon sida av dörren när någon annan sedan stängt den. Det är lätt att råka skada sig eller någon annan i en dörr, helt enkelt. 🤕

Dörrar med automatisk öppning (sådan med en stor, grå, fyrkantig knapp man trycker på, på väggen) kan bli riktigt farliga om de öppnas snabbt inåt. Är man inte beredd kan man få dörren på sig. Är det dessutom i ett trapphus med en trappa ner till källaren precis bredvid dörren ut, så kan man med otur bli nerputtad där av dörren. 😣

Kring säkerhet finns säkert lagar och regler om olika sorters dörrar. Lägenhetsdörrar, trapphusdörrar, villadörrar, entrédörrar till affärer och hotel etc.

Sedan finns det ju snurrdörrar (karuselldörrar) som man kan fastna i och svängdörrar som kan slå upp i ansiktet på en. Och så finns det skjutdörrar, både automatiska och manuella där man kan klämma sig om man har otur. 😖

Själv stukade jag en gång fingret i sådana där ”saloon doors”, som de har i vilda västern-filmer. Jag var dock inte med i någon vilda västern-film när det hände. Jag stod i toalettkön på John Bull Pub i Lund när fingret fastnade mellan dörrarna samtidigt som de slogs igen. Aj aj! Jag fick svårt att använda teckenspråk en tid efter det. 🤷‍♀️

Jag kan tänka mig att det finns många olika aspekter att tänka på när man sätter upp dörrar. Man måste till exempel tänka både på säkerhet och tillgänglighet.

Gillar ni dörrar? Har ni varit med om dörr-olyckor? Kan ni mycket om dörrarnas lagar och regler? Vad har ni för dörråsikter? 😊