Arbetsplatsmobbing

Mobbing sker när någon upprepade gånger blir illa behandlad av andra. Mobbing kan se ut på många olika sätt och drabbar även vuxna. Vem som helst kan bli mobbad men det kan vara svårt att prata om.

Psykisk mobbing kan vara suckar, blickar eller fniss åt en när man säger något, eller att man blir utfryst från en grupp. Fysisk mobbing kan vara att bli slagen, knuffad eller få sina saker förstörda. Verbal mobbing kan vara sårande ord och kommentarer eller ryktesspridning. Det kan även ske via telefon och är vanligast på nätet.

Som vuxen kan man i större utsträckning, än som barn, välja sin umgängeskrets. Däremot kan man inte alltid i praktiken välja sin arbetsplats – och det är ofta där det förekommer vuxenmobbing.

Orsakerna till mobbing på arbetsplatsen kan vara till exempel avundsjuka och konkurrens blandat med dåligt ledarskap, så som maktmissbruk eller favorisering.

På arbetet kan det handla om att man blir utfryst från arbetslaget, att vissa kollegor inte hälsar på en eller att de blir tysta när man kommer in i rummet. Det kan vara att kollegorna avsiktligt sätter sig med ryggen mot en, eller att de stänger dörren precis framför en.

Om man via arbetet har en gruppchatt kan en del i mobbingen vara att chatten helt tystnar så fort den mobbade personen skriver något. Man kan vara den enda i arbetsgruppen som ingen ger komplimanger till, medan de övriga ofta ger varandra beröm.

Det kan handla om bli utsatt för olika typer av härskartekniker. Man kan bli kritiserad för sina insatser, oavsett vad man gör. Man kan få skulden för misstag i organisationen, trots att det inte beror på en själv. Man kan ha gjort som man blivit tillsagd, men sedan ändå få skäll.

Det kan vara att arbetslaget har en hård jargong men att man känner att man är den som oftare än andra blir hånad och retad.

Det kan handla om att man aldrig får den ledighet man ansökt om, när ens kollegor istället får det. Man kan bli utesluten från möten, arbetsresor eller personalfester. Man kan märka att det pratas om en eller skrattas åt en bakom ens rygg.

Med det här inlägget vill jag säga följande:

Man kan sällan välja sina kollegor. Om man råkar ha en kollega som man anser är sjukt störig och jobbig och som man irriterar sig på – så ska man ändå ALDRIG mobba personen.

När barn mobbar så finns det en chans för mobbarens vårdnadshavare att stoppa beteendet. Men vem stoppar vuxenmobbarna?

Till er som blir mobbade: Ingen har rätt att mobba er.

Till er som mobbar: Tänk på att det inte handlar om hur ni själva uppfattar ert beteende, om det kan anses som mobbing eller inte. Det handlar om hur den utsatta uppfattar det.

Till alla er andra: Ibland kan något väldigt litet hjälpa väldigt mycket. Ett ”jag ser hur du har det” med en kram till den mobbande eller ett tydligt ”lägg av” till de som mobbar kan göra mer skillnad än man tror. ❤️