Mens

Det är sjukt dåligt att mens är tabu och förknippat med skam i så stor del av världen. I vissa länder är det så illa att kvinnor tvingas isolera sig när de har mens. De anses vara smutsiga och besatta av djävulen när de blöder.

Det finns länder som har traditioner där kvinnor måste sova i små skjul under menstruationen. Dessutom är det många kvinnor runt om i världen som tvingas vara hemma från skolan när de har mens, eftersom det saknas både toaletter och mensskydd. Vissa tvingas använda sig av smutsiga trasor och saknar rent vatten…

Sedan är det synd att många personer även i Sverige saknar kunskap om mens. Jag har träffat många som inte vet varför kvinnor har mens, var mensvärken kan sitta eller vad det är för skillnad mellan en tampong och en binda. Många vet inte hur länge det är normalt att blöda eller varför det finns tamponger i olika storlekar – och allt för många tror att PMS och mens är samma sak.

Och så finns det menskonst. Menskonst är alltså tavlor, skulpturer eller annat där personer bland annat visar att de har mensblod mellan benen. När jag såg lite menskonst fick det mig att fundera.

Om jag som 10-, 11-åring hade sett sådan konst hade jag nog blivit rätt skärrad. Jag tycker det ger en helt felaktig bild av vad mens behöver innebära för oss i den här delen av världen. Jag hade blivit orolig för att jag skulle vara tvungen att gå omkring med en massa blod i byxorna, som alla kunde se.

Nu behövde jag inte det. Vi här i Sverige har turen att ha tillgång till mensskydd, rent vatten, intimtvål och information.

Jag vill gärna hjälpa till att ta bort tabun kring mens, men inte genom att visa ohygieniska bilder på personer som inte tvättat sig, trots att de har möjligheten att göra det.

Även om jag gärna vill informera om IBS (stressmage) också, tycker jag att det är helt fel att visa konst där personer har diarré rinnandes längs benen.

Man får så klart tycka olika om konst och jag kanske inte förstår syftet med menskonst, men jag tycker verkligen att det finns bättre sätt att gå till väga. Jag gillar förresten inte bajs- och kisskonst heller. Inte snorkonst eller någon annan kroppsvätske-konst. Jag tror inte att menskonst bidrar till ökad kunskap om mens, utan snarare tvärtom. Eftersom många till och med blir arga och upprörda av den, blir det ju ännu svårare att lära sig något.

Menskonst behöver för övrigt inte nödvändigtvis handla om mens. I stället har ordet blivit synonymt med konst som ”utmanar” publiken. Det kan ju vara bra att utmana, men inte på bekostnad av kunskap.

Även om jag inte tycker om menskonst så tycker jag att det är viktigt med information. Här kommer en informationsbild på hur mens kan se ut.

Jag tycker att kunskap och hygien är viktigare än menskonst.