Drömmar

Minns ni vad ni drömmer? Vad brukar ni i så fall drömma? Jag minns mina drömmar nästan varje natt och har alltid gjort. Det kan göra vardagen lite förvirrande ibland. 🥴

I morse vaknade jag av att jag drömde att jag svalde en massa flugor. Najs… 😏 Och senare under dagen när jag fick frågan om hur lång jag är svarade jag 161 cm. Jag trodde nämligen att jag hade krympt 2 cm det sista halvåret, för det hade jag drömt för ett par nätter sedan – och glömt att det bara var en dröm. 😂 Jag kom på att det lät lite märkligt och nog bara var en dröm och ändrade mitt svar till 163 cm som jag varit sedan jag slutade växa som trettonåring.

Jag tycker det är intressant med drömmar och har genom åren läst på en del om det.

Forskarna vet faktiskt inte exakt varför vi drömmer, men antagligen är det för att sortera minnen och tankar. (Och ja, döva, blinda och dövblinda drömmer också. ☺️)

Vissa personer kan tro att de aldrig drömmer men det stämmer inte. Nästan alla drömmer, varje natt, men inte alla kommer ihåg sina drömmar. Man kan däremot drömma mindre om man äter vissa mediciner eller har sömnapné.

Vissa kommer ihåg sina drömmar ibland, vissa ofta och vissa aldrig men alla drömmer vi under en sisådär 1-2 timmar per natten. Det man minns är oftast bara det allra sista man drömde innan man vaknade.

Det finns olika sömnstadier och man kan drömma i alla olika stadier, men det är vanligast att drömma under REM-sömnen, då när ögonen rör sig under ögonlocken.

Det vanligaste är att minnas sina mardrömmar, för då vaknar man ofta av drömmen. Personer med ångest och de som varit med om trauman har större risk för mardrömmar. Stress och alkohol kan också påverka en att få mer mardrömmar.

Det där med mardrömmar rätt spännande. De är skapade för att göra just dig rädd, eftersom det är du själv som skapar dem. Därför skulle dina mardrömmar kunna vara helt vanliga drömmar för någon annan – och därför kan det låta lite konstigt när någon annan berättar om sina mardrömmar.

Man måste inte känna just rädsla eller skräck för att det ska räknas som en mardröm. Det kan vara t ex. förvirring, obehag, skuldkänslor eller avsky man känner. En hemskt mardröm kan hålla sig kvar i tankarna hela dagen, så att man går länge och är nedstämd.

Om man har allt för många och hemska mardrömmar kan det över tid leda till en sömnstörning. Nightmare disorder, eller mardrömsstörning heter det då.

Om man har det så håller man till slut sig själv vaken eftersom man blir rädd för att somna och få mardrömmar. Mardrömsstörning är inte samma sak som nattskräck. Om man har nattskräck kan man mitt i natten t ex. sätta sig upp, skrika, vara våldsam och tröstlös men man är inte själv medvetande om det, och minns inga mardrömmar.

Lustigt nog sägs det att mardrömmar är fysiskt bra för en. Man får bättre blodcirkulation i ben och armar. Det är tydligen också bra för ens stresshormon, immunförsvar och blodtryck. Alltid något! 🤨

En studie visade ett samband mellan kreativa hjärnor och förmågan att minnas drömmar, så minns du mycket drömmar kan det vara så att du är rätt kreativ som person. Det låter bra, tycker jag! 😁