Osteogenesis imperfecta

OIOI

Det finns många olika anledningar till varför man kan behöva använda rullstol.

En anledning kan vara om man har Osteogenesis imperfecta. Det är en ärftlig sjukdom som förkortas OI. I Sverige föds det cirka 10 barn med OI, varje år. På engelska säger man ”Brittle bone disease” som betyder benskörhet. OI finns i flera olika typer eller svårighetsgrader. Vissa kan gå utan stöd medan andra behöver sitta i rullstol.

Om man har OI så kan man ofta råka bryta sina olika ben i kroppen. Många med OI är kortväxta och sjukdomen påverkar även ledband, ögonvitor, tänder och hörseln. Man kan dessutom lätt få blåmärken och hjärtsvikt.

En känd person som hade OI var Stella Young. Hon var en australiensk journalist, komiker och förespråkare för personer med funktionsnedsättning. Tyvärr dog hon 2014.

Här är ett tal från henne, som jag verkligen gillar. ❤️

Se det gärna! (Det finns svensk undertext i inställningarna.) ”I’m not your inspiration, thank you very much” – https://youtu.be/8K9Gg164Bsw