Antisemitism

Jag tänkte försöka följa Big Brother på TV4 den här säsongen och har sett de första avsnitten. Ett mycket spännande experiment där en grupp människor låses in i ett hus, utan kontakt med omvärlden, i 100 dagar.

Allt som sägs och görs i huset spelas in och man kan se deltagarna live, dygnet runt, om man vill. Idag var det en person i huset som uppvisade judehat. ”Jag hatar judar” sa hon, helt utan att skämmas, i en diskussion med en annan person i huset. När TV4 sa åt henne att med omedelbar verkan lämna huset, såg hon väldigt förvånad ut. Hon förstod nog inte allvaret i vad hon hade gjort.

Judehat, eller antisemitism som det också heter, betyder att man har fördomar och är fientlig mot judar, just för att de är judar. Sådant man inte vet så mycket om kan man bli rädd för, men då är det bättre att ta reda på saker, än att börja hata. Judendomen är en religion men till stor del också en kultur och tradition. Man kan vara jude utan att vara religiös/troende, eftersom ens judiska tillhörighet går i arv.

Det var judehat som ledde till förintelsen, när 6 miljoner judar mördades under andra världskriget. Tyvärr har judehatet kommit tillbaka starkt igen, och finns runt omkring oss än idag, mer än vad man kanske märker om man inte är insatt eller råkar ut för det.

Det personen i huset sa, är lika illa som att säga att man hatar personer på grund av till exempel hudfärg, funktionsnedsättning eller sexuell läggning. Ändå verkade hon inte förstå vad hon hade gjort. Och detta är nog en del av problemet till varför judehat finns kvar. Folk förstår inte hur illa det är att vara hatiska mot judar.

Man ska aldrig acceptera hat, vare sig det är mot judar, bögar, mörkhyade eller en helt annan grupp. Förhoppningsvis lärde sig tjejen i Big Brother något av detta. Det var väldigt bra av TV4 att de inte accepterade det hon sa och att de agerade så snabbt.

UPPDATERING: TV4 valde senare att även slänga ut personen som hon pratade med, eftersom han också var hatisk mot judar.